VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Lokbonus zinloos

Geplaatst op: 02-08-2017, 09:32:42

Werkgevers in onder meer de zorg en het onderwijs geven in de strijd om schaars personeel vele tienduizenden euro’s uit aan lokkertjes voor nieuwe medewerkers, maar dat helpt niets om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen.

HR-deskundigen en vakbonden uiten in gesprekken met De Telegraaf felle kritiek op de excentrieke maatregelen die bedrijven treffen om hun eigen personeelstekort op te lossen.

Zo geeft het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam een retourtje New York aan medewerkers die nieuwe collega’s vinden.

Een middelbare school in Katwijk had in april 10.000 euro klaarliggen voor beginnende wiskundedocenten. En leerkrachten die naar Amsterdam willen komen, krijgen een parkeervergunning bij hun contract. Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen ziet helemaal niets in al die bonussen en andere lokkertjes. „Dit lost het probleem niet op. Het is kortetermijndenken, een fout die we jaren geleden ook al hebben gemaakt. Werkgevers halen nu de vissen uit de vijver, terwijl die vijver juist voller moet.”

Makkelijke weg

„Bedrijven kiezen voor de gemakkelijke weg”, constateert ook Hella Sylva, consultant bij adviesbureau Berenschot. „Maar je kunt je afvragen of al die lokkertjes effectief zijn. Als je wilt dat mensen blijven, moet je als werkgever andere dingen aanbieden. Dan gaat het om zaken als uitgedaagd worden op het werk, een goede sfeer, en voldoende scholings- en doorgroeimogelijkheden.”

Bron: www.dft.nl van 1 augustus 2017

Vorige pagina